Drób: Roladki z kurczaka z suszoną śliwką

Marek Szydełko
05.11.2015

Składniki:

  • piersi z kurczaka
  • 60 g suszonych śliwek, pokrojonych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki cytryny
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej
  • 1 małe roztrzepane jajko
  • sól
  • pieprz

sałatka:

  • 200 g zielonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, pokrojona w cienkie krążki
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • listki świeżej mięty

Przyrządzenie:

Piersi z kurczaka umyć i oczyścić, rozdzielić na pojedyncze piersi.
Każdą pierś nadkroić jak książkę w najgrubszej części i otworzyć.
Oprószyć solą ze wszystkich stron, nieco rozbić do otrzymania bardziej płaskich filetów.
Wymieszać śliwki z natką pietruszki, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, bułką tartą i jajkiem.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Nadzienie rozłożyć w środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami.
Roladki zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i obsmażyć roladki z każdej strony, aż się równomiernie zrumienią.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na 20-25 minut.

Podawać:

Pokrojone w plastry, z sosem winegret.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie