Składniki:
sałatka:
Przyrządzenie:
Piersi z kurczaka umyć i oczyścić, rozdzielić na pojedyncze piersi.
Każdą pierś nadkroić jak książkę w najgrubszej części i otworzyć.
Oprószyć solą ze wszystkich stron, nieco rozbić do otrzymania bardziej płaskich filetów.
Wymieszać śliwki z natką pietruszki, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, bułką tartą i jajkiem.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Nadzienie rozłożyć w środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami.
Roladki zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i obsmażyć roladki z każdej strony, aż się równomiernie zrumienią.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
Podawać:
Pokrojone w plastry, z sosem winegret.