Drób: Piersi zapiekane z pieczarkami

Mateusz Nowak
05.11.2015

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 duże cebule
  • ½ kg pieczarek
  • 3/4 małego słoika majonezu
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany
  • 1–2 ząbki czosnku
  • vegeta
  • pieprz
  • sól
  • czerwona papryka w proszku

Przyrządzenie:

Piersi umyć i oczyścić, a następnie lekko rozbić.
Posypać vegetą, pieprzem, posmarować czosnkiem i odstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować farsz z pieczarek.
Trzy duże cebule pokroić w półplasterki i poddusić na patelni.
Pieczarki pokroić w grubsze plastry i również dusić (bez masła i wody) na sucho.
Następnie wymieszać pieczarki z cebulą, doprawić solą i pieprzem.
Majonez wymieszać ze śmietaną.
Na dużej blaszce ułożyć przygotowane filety, na każdy rozłożyć farsz z pieczarek i cebuli,
a na wierzch nałożyć łyżką majonez, tak, aby się nie porozlewał.
Całość posypać czerwoną papryką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec przez 20 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie