Drób: Kurczak rozmaitości

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 2 papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mały brokuł
  • kiełki soi
  • 150 g krojonych pędów bambusa
  • 20 g chińskich grzybów
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przyrządzenie:

Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na 30 minut, następnie odsączyć i pokroić.
Piersi kurczaka pokroić w kawałki 2x3 cm, papryki w paski a marchewkę w słupki.
Brokuły podzielić na różyczki.
Pokrojonego kurczaka połączyć z połową sosu sojowego, wymieszanego z mąką ziemniaczaną i imbirem.
Pozostawić na 1 godzinę.
Rozgrzać wook lub patelnię i na jednej łyżce oleju usmażyć całe ząbki czosnku.
Gdy ząbki czosnku zaczynają brązowieć - usunąć je.
Dodawać warzywa, w odstępach co minutę, w kolejności: marchew, grzyby, papryka, brokuły, bambus.
Wlać pozostały sos sojowy i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Usmażone warzywa przełożyć do miski.
Na pozostałym mocno rozgrzanym oleju smażyć piersi kurczaka przez 5 minut,
następnie dodać smażone warzywa i kiełki sojowe.
Mieszając smażyć jeszcze przez 1 minutę.

Podawać:

Z ryżem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie