Składniki:
ciasto:
Tiramisu:
czekolada:
Przyrządzenie:
Ciasto naleśnikowe:
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka oraz 5 łyżek mleka.
Stopniowo dodając resztę mleka, mieszać trzepaczką, rózgą lub miksować mikserem, aż masa będzie gładka.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej niedużej patelni teflonowej, każdy na 1-2 łyżeczkach oleju.
Krem Tiramisu:
Żółtka ucierać z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut.
Dodać ser mascarpone i wymieszać lub zmiksować.
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodać pozostałą 1 łyżkę cukru pudru i miksować jeszcze przez około 2 minuty.
Połączyć z masą mascarpone.
Do czasu rozsmarowania na naleśnikach trzymać w lodówce.
Sos czekoladowy:
W małym rondelku zagotować 250 ml śmietany, zdjąć z ognia, włożyć połamaną czekoladę.
Odstawić na 5 minut, następnie dodać masło i cukier puder.
Wymieszać na gładki i matowy sos.
Na koniec dodać likier i wymieszać.
Gdyby roztopione masło oddzieliło się od reszty sosu, dodać resztę śmietany.
Naleśniki podgrzać. Posmarować kremem i posypać kakao przez sitko.
Składać w trójkąty.
Podawać:
Polane gorącym sosem czekoladowym.