Ajwar to produkt, który często towarzyszy grillowaniu, ale gości też na stołach zastawionych tradycyjnie przyrządzanymi daniami. Można śmiało napisać, że w ostatnich latach Polacy wręcz zakochali się w tym przysmaku, o czym świadczy ogromny wzrost sprzedaży ajwaru w naszym kraju. Czym właściwie jest ten produkt? Tego dowiesz się z naszego poradnika.
Ajwar, czyli?
Ajwar to tradycyjny bałkański produkt spożywczy, będący gęstą pastą przygotowaną głównie na bazie pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku i oleju. Występuje w wersji łagodnej i pikantnej.
Ajwar to świetny dodatek do mięs, pieczywa, serów, którego można używać także jako sosu do makaronów czy ryżu. Zastosowanie tego przysmaku jest naprawdę szerokie.
Składniki
Ajwar jest produktem głównie warzywnym, stąd można go uznać za zdrowy składnik diety – oczywiście tylko w rozsądnych ilościach, ponieważ zawiera także sól i cukier. Do jego głównych składników zaliczymy:
Jak widzisz ajwar może stanowić wartościowy składnik diety, choć problem stanowi fakt, iż najczęściej towarzyszy on tym mniej zdrowym produktom, przede wszystkim smażonym i grillowanym mięsom.
Wybierając ajwar w sklepie zwróć uwagę na jego skład – powinien być jak najkrótszy i zawierać bardzo dużo warzyw. Uważaj na sosy „a’la ajwar”, które nie mają wiele wspólnego z oryginalnym bałkańskim przysmakiem.