Składniki:
Nadzienie jabłkowe:
Ciasto biszkoptowe:
Polewa:
Do dekoracji:
Przyrządzenie:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać.
Gotowe nadzienie wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać żółtka.
Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto biszkoptowe wylać na formę z nadzieniem jabłkowym.
Wyrównać i włożyć formę do nagrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykryć ścierką i odwrócić
- tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze.
Następnie z jabłek ściągnąć papier do pieczenia.
Zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać i dodać do niej śmietanę.
Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Gotową polewą polać roladę jabłkową i posypać wiórkami kokosowymi.