Składniki:
Przyrządzenie:
Piekarnik nastawić na 175°C. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i solą wymieszać w misce.
Purée bananowe wymieszać z mleczkiem kokosowym w garnuszku.
Do miski przełożyć masło i utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajko, zmiksować, a następnie dodać żółtko i miksować do momentu,
aż masa będzie jasna i puszysta.
Zmniejszyć obroty miksera na minimum i przesiać mieszankę mączną w trzech turach
na przemian z bananami z mlekiem kokosowym, zaczynając od mieszanki mącznej.
Po każdym dodaniu składników zmiksować tylko tyle, aby składniki się połączyły.
Powstałą masą napełnić foremki do ¾ wysokości. Piec przez około 35 minut.
Po wystudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną z odrobiną śmietanki
i udekorować lekko ubitą śmietanką.