Składniki:
Przyrządzenie:
Na patelni usmażyć boczek, aż będzie brązowy i chrupki.
Boczek usunąć z patelni i odstawić.
Na patelnię wrzucić smalec, rozgrzać, wrzucić cebulę i liście laurowe, smażyć aż cebula się zeszkli.
Dodać mąkę, smażyć przez 2 minuty.
Dodać wino, gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Małże drobno posiekać, sos z puszki zachować.
Na patelni dodać marchew, seler, ziemniaki i sos z małży.
Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać około 3 łyżki gorącego sosu z patelni do śmietany i zahartować ją.
Zmniejszyć ogień, zahartowaną śmietanę wlać na patelnię.
Dodaj małże, gotować na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
Podawać:
Posypane kawałkami boczku, z grzankami z białego pieczywa.