Składniki:
Przyrządzenie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę o boku około 1 cm.
Boczek pokroić na kawałki o wymianach ½ x 1 cm.
Cebulę pokroić w dość drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać.
Ziemniaki wrzucić do garnka i wlać tyle wody, aby je tylko przykryła.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości, to jest około 6 minut.
Po ugotowaniu odlać wodę.
Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć kawałki boczku, aż będą brązowe i chrupiące.
Po usmażeniu boczek zdjąć z ognia i odstawić.
Na tą samą patelnię wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 3 minuty.
Dodawać stopniowo szpinak.
Kiedy cały szpinak na patelni już zwiędnie wrzucić wszystko do ugotowanych ziemniaków.
Wlać bulion i całość zmiksować blenderem.
Podgrzewać mieszając przez około 5 minut.
Wlać do miseczek i...
Podawać:
Ozdobione smażonym boczkiem i pokruszonym serem kozim.
Palce:
Lizać.