Zupy: Zupa krem z pora

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki (dla 2 osób):

  • biała część dużego pora, pokrojona w piórka
  • 4 obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki średniej wielkości
  • 3 łyżki masła
  • 4 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa z kury
  • sól
  • majeranek
  • pieprz cayenne

Przyrządzenie:

Na patelni teflonowej rozpuścić masło,
na małym ogniu dusić pora, uważając, by go nie przysmażyć, przez 10 minut.
Przełożyć do garnka, dodać wodę, kostkę rosołową i ziemniaki,
doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut.
Połowę zupy wlać do blendera i zmiksować na krem, po czym wymieszamy całość w garnku.
Można zmiksować część zupy zwykłym mikserem, bezpośrednio w garnku.
Doprawić wedle uznania i nakładać na talerze.

Podawać:

Z ziarnistym chlebem lub grzankami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie