Zupy: Zupa krem z grzybami shitake

Mateusz Nowak
04.11.2015

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 8 grzybów shitake
  • brokuł obgotowany lub natka do dekoracji

Przyrządzenie:

Jaja bardzo delikatnie rozbełtać, wymieszać z sosem sojowym i wystudzonym odtłuszczonym bulionem.
Wszystko przecedzić przez sitko wyścielone gazą.
Do misek włożyć pokrojone w cienkie plasterki grzyby i pierś.
Zalać jajecznym bulionem. Włożyć miski do szerokiego garnka, wlać wodę do połowy wysokości naczyń.
Gotować przez 1 minutę i zmiejszyć płomień do minimum.
Trzymamy przez 15 minut pod przykryciem.
Gotowa zupa powinna dawać lekki opór przy wkładaniu łyżki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie