Zupy: Zupa Drwali

Mateusz Nowak
04.11.2015

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • ½ kg mięsa
  • 100 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosku
  • włoszczyzna z kapustą
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka utłuczonych ziaren jałowca
  • majeranek

Przyrządzenie:

Umytą fasolę zalać 2 l wody i pozostawić na noc.
Następnego dnia do fasoli dodać pokrojone w duże kawałki mięso i kiełbasę, wszystkie przyprawy i zagotować.
Do wrzątku wsypać umytą kaszę, zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut.
Wtedy wrzucić pokrojoną w kostkę włoszczyznę i przypieczoną cebulę.
Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, doprawić zupę majerankiem i roztartym czoskiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie