Składniki:
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Odciąć z góry każdej główki czosnku ½ centymetra.
Skropić główki czosnku dwiema łyżeczkami oliwy z oliwek.
½ łyżeczki soli posypać wierzch główek czosnku.
Czosnek, każdą główkę z osobna, zawinąć w folię aluminiową.
Piec w piekarniku przez 45-60 minut, lub do czasu aż czosnek jest miękki i złocistego koloru.
Usuń z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Po schłodzeniu usunąć z ząbków czosnku skorupki.
Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek w garnku na średnim ogniu.
Wymieszać z cebulą i prażonymi ząbkami czosnku.
Smażyć przez 3 minuty lub aż cebula zmiękcza, uważając, aby nie przypalić czosnku.
Wymieszać bulion z kurczaka, czarny pieprz, sól i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez 5-7 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zdjąć z ognia i zmiksować. Postawić na ogień, wrzucić posiekany rozmaryn i gotować przez 5 minut .
Podawać:
Przeziębionym i koneserom.