Zupy: Zupa czosnkowa

Krzysztof Jagielski
04.11.2015

Składniki:

  • 3 główki czosnku
  • 2 łyżki i 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ średniej wielkości żółtej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 obrane i pokrojone ziemniaki
  • 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Odciąć z góry każdej główki czosnku ½ centymetra.
Skropić główki czosnku dwiema łyżeczkami oliwy z oliwek.
½ łyżeczki soli posypać wierzch główek czosnku.
Czosnek, każdą główkę z osobna, zawinąć w folię aluminiową.
Piec w piekarniku przez 45-60 minut, lub do czasu aż czosnek jest miękki i złocistego koloru.
Usuń z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Po schłodzeniu usunąć z ząbków czosnku skorupki.
Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek w garnku na średnim ogniu.
Wymieszać z cebulą i prażonymi ząbkami czosnku.
Smażyć przez 3 minuty lub aż cebula zmiękcza, uważając, aby nie przypalić czosnku.
Wymieszać bulion z kurczaka, czarny pieprz, sól i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez 5-7 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zdjąć z ognia i zmiksować. Postawić na ogień, wrzucić posiekany rozmaryn i gotować przez 5 minut .

Podawać:

Przeziębionym i koneserom.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie