Zupy: Zupa curry z wołowiną

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki: (na 6-8 porcji)

  • 5 szklanek wody
  • 500 g wołowiny
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • kilka różyczek brokułów
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • szczypiorek

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą w dużym garnku i zagotować.
Po zagotowaniu usunąć szumowiny.
Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy i gotować przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
Warzywa pokroić w kostkę i dorzucić do zupy. Gotować jeszcze przez 30 minut.
Pod koniec gotowania dodać curry, masło, sól i pieprz, wymieszać.

Podawać:

Posypane natką pietruszki i szczypiorkiem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie