Zupy: Zupa curry na piersi z kurczaka

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • piersi z 1 kurczaka pokrojone w kostkę
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ średniej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 małe, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • mały pęczek posiekanego szczypiorku

Przyrządzenie:

Piersi z kurczaka doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, na średnim ogniu.
Smażyć  kurczaka z cebula i czosnkiem, aż mięso się zrumieni, tj. przez 5-7 minut.
Dodać bulion z kurczaka, mleko kokosowe, pastę curry, kurkumę i ziemniaki.
Gotować do miękkości, tj. przez około 10 minut.
Ziemniaki zgnieść lekko by zagęściły zupę.
Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
Na minutę przed końcem gotowania wrzucić szczypiorek.

Podawać:

Z białym pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie