Zupy: Ziemniaczana po czesku

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 3 łyżeczki Vegety
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1 żółtko
  • 200 g cebuli
  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypiorek

Przyrządzenie:

Do wrzątku dodać cebulę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone na kosteczki, Vegetę i kmin rzymski.
Gotować na lekkim ogniu przez około 10 minut.
W innym garnku zagotować mleko, wmieszać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną w odrobinie wody i krótko podgotować.
Odstawić z ognia, wmieszać ubite jajka, żółtko i sok z cytryny. Dodać do garnka z ziemniakami i cebulą.

Podawać:

Na ciepło ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie