Zupy: Ziemniaczana

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 100 fasoli
  • 150 g włoszczyzny
  • 1,5 l wody
  • ½ łyżki masła
  • cebula
  • 50 g wędzonego boczku
  • łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przyrządzenie:

Nastawić na ogień 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia.
Oczyszczoną i umytą włoszczyznę zetrzeć na tarce w grube wiórki.
Utartą włoszczyznę wrzucić do wrzątku, dodać masło i powoli gotować.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotujących się warzyw.
Fasolę opłukaną i namoczoną poprzedniego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła.
Do jeszcze twardych ziemniaków dodać fasolę razem z wywarem.
Boczek pokroić w drobną kostkę, stopić, cebulę posiekać, zrumienić na boczku,
dodać mąkę, razem zasmażyć i wlać do zupy.
Całość doprawić czosnkiem roztartym z solą i posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie