Zupy: Z grzybów mun

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 cebulki dymki (białe części)
  • 4 łyżki ryżu
  • 2 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 6-8 grzybów mun
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 4-6 łyżek posiekanego szczypiorku

Przyrządzenie:

Pokrojone w paseczki piersi kurczaka obsmażyć na oleju.
Przełożyć do garnka,
dodać pokrojone w paski marchewkę i pietruszkę, posiekane dymki, ryż, goździki i listek laurowy.
Wlać nieco bulionu i dusić, aż ryż, kurczak i warzywa będą miękkie, mieszając i podlewając bulionem.
W połowie gotowania dodać fasolkę.
Grzyby mun przygotować wg przepisu na opakowaniu:
namoczyć we wrzątku, pokroić w paski.
Wrzucić do zupy pod koniec gotowania, dodać koncentrat pomidorowy.
Doprawić pieprzem i sosem sojowym.

Podawać:

Obficie posypaną szczypiorkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie