Zupy: Tajska zupa z kurczaka

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 2 szklanki rosołu z kury
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 g piersi kurczaka
  • sok i starta skórka z 1 limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • listki kolendry
  • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej lub 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry

Przygotowanie:

Skórkę limonki zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Pierś kurczaka pociąć w cienkie paski.
W garnku zagotować rosół, dodać trawę cytrynową lub startą skórkę z cytryny,
skórkę i sok limonki, sos rybny, pastę curry.
Wymieszać, ponownie zagotować. Dodać kurczaka i mleko kokosowe.
Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 2 minuty.
Wlać zupę do miseczek, posypać kolendrą.

Podawać:

Na gorąco.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie