Zupy: Szurpa po uzbecku

Jerzy Biernacki
04.11.2015

Składniki:

  • 500 g żeberek jagnięcych lub wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 4 ziemniaki
  • koperek
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Umyte mięso podzielić na 4 porcje.
W dużym rondlu zalać żeberka wodą, doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę.
Cebulę obrać, przekroić na połowę, jedną połowę dodać do gotującego się mięsa.
Rondel przykryć pokrywką, powolutku gotować przez 50 minut.
Obrać marchew, pokroić na plastry.
Pozostałą połowę cebuli pokroić wzdłuż na 4 części.
Pomidor obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki.
Paprykę oczyścić z nasion, grubo pokroić.
Ziemniaki obrać, pokroić na połowę.
Z wywaru usunąć cebulę, dodać warzywa, przyprawić na ostro i gotować 40 minut.

Podawać:

Obficie posypane posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie