Zupy: Szczawiowa

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • 400 g wędzonych żeberek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 250 g szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka

Przyrządzenie:

Żeberka i oczyszczone warzywa zalać 1,5 litra zimnej wody.
Ugotować, wyjąc warzywa i żeberka.
Szczaw opłukać, osączyć, odciąć ogonki, liście posiekać, przesmażyć na maśle z posiekanym czosnkiem.
Przestudzić, przetrzeć przez sito.
Szczaw dodać do gotującego się wywaru.
Przyprawić solą i pieprzem.
Zupę zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotować.

Podawać:

Z żeberkami i ugotowanymi jajkami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie