Zupy: Sopa de tortillas

Jerzy Biernacki
04.11.2015

kładniki:

  • 5 pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 obrane ze skóry, pokrojone w paski papryki
  • 2 pokrojone w piórka cebule
  • 5 przeciętych na pół ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • ½ łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • tortilla
  • avocado
  • kwaśna śmietana
  • 1 łyżka oleju

Przyrządzenie:

W garnku na oleju podsmażyć cebulę.
Dodać pomidory, paprykę, czosnek, chili, oregano, odsączoną kukurydzę, kmin.
Zalać bulionem i gotować przez 20-30 minut, aż zupa zgęstnieje.
Doprawiać solą, wlać do miseczek i dodać kawałki avocado oraz tortillę pokrojoną w kwadraty.

Podawać:

Udekorowane śmietaną.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie