Zupy: Rybna po tajsku

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

Ocet chili:

  • 4 posiekane chili
  • ½ szklanki octu owocowego do przybrania
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 grubo posiekane gałązki świeżej kolendry
 

Zupa:

 
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 4 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego lub innego długoziarnistego
  • 3 cienkie plasterki galgantu lub imbiru
  • 1 łyżka posiekanej kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 500 g filetów rybnych (np. z flądry lub łososia) pokrojonych na małe kawałki
  • 1 drobno pokrojona gałązka selera naciowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 drobno pokrojone dymki

Przyrządzenie:

Przygotować ocet:
papryczki włożyć do naczynia, zalać octem i odstawić co najmniej na kilka godzin.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć czosnek przez 2 minuty,
zdjąć z ognia, gdy zbrązowieje.
Do garnka wlać bulion, dodać ryż, galgant, kapustę, sól i pieprz.
Gotować przez 10 minut na małym ogniu.
Włożyć ryby i gotować przez kolejne 10 minut, aż filety zmienią kolor.
Dodać seler, dymki i sos rybny.
Przyprawić do smaku octem chili.

Podawać:

Udekorowane smażonym czosnkiem i świeżą kolendrą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie