Zupy: Rybna po norwesku

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 1 l bulionu rybnego ugotowanego na głowach i ościach ryb
  • 600 g sprawionych ryb (dorsz/łosoś - koniecznie co najmniej 2 rodzaje ryb)
  • 200 g marchwi
  • 1 ziemniak
  • 1 korzeń selera
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 2 cebule
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki

Przyrządzenie:

Cebulę obrać i posiekać. Marchew, ziemniaki i seler obrać i pokroić w niedużą kostkę.
Por i seler naciowy pokroić w cienkie plasterki.
Warzywa wrzucić do bulionu rybnego, gotować 10-15 minut.
Opłukać i osuszyć ryby, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić.
Pokroić na kawałki i dodać do zupy.
Gotować kolejne 10-15 minut na małym ogniu.
Żółtka energicznie wymieszać ze słodką i kwaśną śmietaną oraz połową filiżanki gorącej zupy rybnej.
Wlać do pozostałej zupy, szybko wymieszać.
Po dodaniu żółtek nie dopuścić do zagotowania zupy.
Przyprawić, posypać posiekaną natką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie