Zupy: Rybna po grecku

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • 1 kg ryby
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera i pół bulwy
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • cytryna

Przyrządzenie:

Umytą i sprawioną rybę pokroić i posolić.
Warzywa pokroić, z pomidorów zdjąć skórkę, usunąć pestki.
Zagotować 1,5 l wody, wrzucić warzywa i przyprawy, wlać oliwę.
Gotować przez 25 minut na małym ogniu.
Włożyć rybę, gotować 15 minut, po czym rybę wyjąć.
Ubite jajko wymieszać z sokiem z cytryny, mieszając wlać do zupy.
Przyprawić, posypać natką, zalać.

Podawać:

Ułożoną na talerzach rybę zalać zupą i posypać natką pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie