Zupy: Rosół z Shitake

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 szklanka pokrojonych grzybów Shitake
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki sosu Tabasco
  • 250 g makaronu wstążka
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Przyrządzenie:

Rozgrzać na rondlu jedną łyżeczkę oliwy i 2 łyżeczki oleju sezamowego na średnim ogniu.
Smażyć mięso kurczaka do zrumienienia.
Dodać pozostałą oliwę, czosnek, imbir i grzyby Shitake.
Smażyć przez 5 minut lub aż grzyby będą miękkie.
Wlać bulion z kurczaka, sos sojowy i Tabasco.
Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany makaron podzielić między miski i zalać zupą.
Posypać szczypiorkiem.

Podawać:

Na gorąco.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie