Zupy: Rosół po chińsku

Jerzy Biernacki
04.11.2015

Składniki:

  • pół opakowania makaronu ryżowego
  • kilka grzybków shiitake
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • puszka pędów bambusa
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Makaron namoczyć w gorącej wodzie, grzyby opłukać, namoczyć, pokroić na kawałki.
Mięso opłukać, cebulę obrać i pokroić na piórka, marchewkę obrać i pokroić na kawałki.
Mięso, marchewkę i cebulę zalać 1 l wody, zagotować i gotować aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyjąć, pokroić na kawałki. Kapustę oczyścić, rozdrobnić.
Do gotującego się wywaru wrzucić:
makaron, grzyby, odsączone pędy bambusa, kapustę i mięso, gotować przez około 15 minut.
Dodać posiekany imbir, olej sezamowy i sos sojowy, zagotować, przyprawić.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie