Zupy: Pokrzywowa

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 500 g młodych liści pokrzywy
  • 200 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łżyki oleju
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Mąkę zrumienić na suchej patelni, wlać olej, zasmażyć.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Listki pokrzywy umyć, osączyć, ugotować do miękkości (15 minut) w 1 szklance osolonej wody.
Przetrzeć przez sito lub zmiksować, wlać 5 szklanek wody, zagotować.
Dodać mąkę z tłuszczem, czosnek, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Podawać:

Z pokruszonym serem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie