Zupy: Pieczarkowa z serowymi kluseczkami

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 średnie pory (bez liści)
  • 2,5 szklanki wywaru warzywnego drobiowego lub drobiowo-wieprzowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 4 gałązki tymianku

Kluseczki:

  • jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 500 g startego parmezanu
  • 2 łyżki grubo startego innego żółtego sera
  • sól

Przyrządzenie:

Pieczarki pokroić w duże kawałki, obsmażyć na oliwie z masłem.
Przełożyć do garnka, dorzucić pokrojone w plasterki pory.
Wlać kilka łyżek wywaru, dodać zioła prowansalskie i dusić do miękkości.
Dolać resztę wywaru, doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną.
Kluseczki:
Roztrzepać dokładnie jajko, wymieszać z resztą składników, uformować spłaszczone kulki
(gdy masa jest za rzadka, dodać więcej sera lub bułki) i wrzucać na lekko osolony wrzątek.
Wyjmować natychmiast, gdy tylko się zetną.
Przełożyć do miseczek, zalać zupą, na wierzchu posypć listkami tymianku.

Podawać:

Z makaronem, np. tagliatelle, i posypać ją parmezanem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie