Zupy: Parzybroda

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • średniej wielkości główka kapusty
  • 150 g boczku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 cebula
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 łyżka tłuszczu
  • łyżka mąki
  • posiekana zielona pietruszka

Przyrządzenie:

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalać wodą, zagotować,
dodać kapusty pokrojonej w dość duże kawałki, uprzednio sparzonej.
Gdy ziemniaki i kapusta będą prawie miękkie, dodać przesmażony z cebulą, pokrojony w kostkę boczek,
pastę pomidorową i zasmazkę sporządzoną z tłuszczu i mąki.
Posolić i popieprzyć.

Podawać:

Posypaną zieloną pietruszką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie