Zupy: Ozorkowa

Mateusz Nowak
04.11.2015

Składniki:

  • 3 skrzydełka drobiowe
  • 1 ozór cielęcy
  • 1 marchew
  • 1 mały por
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • sok z cytryny
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki pokrojonego koperku
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Skrzydełka i ozór umyć, osuszyć.
Marchew, seler, pietruszkę i por obrać, umyć.
Warzywa i skrzydełka włożyć do rondelka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i posolić.
Gotować do miękkości przez około 30 minut.
Ozór ugotować w oddzielnym rondlu, wyjąć i ostudzić.
Obrać ze skórki, pokroić w wąskie paseczki.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Warzywa i skrzydełka wyjąć z wywaru.
Do wywaru włożyć ziemniaki, gotować przez 15 minut.
Dodać ozorek i sok z cytryny, gotować przez 5 minut.
Śmietanę wymieszać z łyżką wywaru, dodać do zupy.
Zupę przyprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Posypane koperkiem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie