Składniki:
Przyrządzenie:
Skrzydełka i ozór umyć, osuszyć.
Marchew, seler, pietruszkę i por obrać, umyć.
Warzywa i skrzydełka włożyć do rondelka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i posolić.
Gotować do miękkości przez około 30 minut.
Ozór ugotować w oddzielnym rondlu, wyjąć i ostudzić.
Obrać ze skórki, pokroić w wąskie paseczki.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Warzywa i skrzydełka wyjąć z wywaru.
Do wywaru włożyć ziemniaki, gotować przez 15 minut.
Dodać ozorek i sok z cytryny, gotować przez 5 minut.
Śmietanę wymieszać z łyżką wywaru, dodać do zupy.
Zupę przyprawić solą i pieprzem.
Podawać:
Posypane koperkiem.