Zupy: Ogórkowy chłodnik

Jerzy Biernacki
04.11.2015

Składniki:

  • 3 średnie ogórki
  • 340 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • 300 ml rosołu z kury
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy
  • 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • orzechy włoskie
  • koperek

Przyrządzenie:

Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół i pozbawić pestek.
Pokroić w drobną kostkę, położyć na sicie, żeby trochę odciekły.
Jogurt wymieszać z rosołem, czosnkiem olejem i koperkiem.
Dodać ogórki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Chłodzić co najmniej przez 4 godziny.
Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami i koperkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie