Zupy: Minestrone

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • ½ szklanki białej fasoli
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • ½ selera
  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 l bulionu
  • 1 szklanka fasolki szparagowej
  • kawałek białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • kawałek żółtego sera

Przyrządzenie:

Białą fasolę namoczyć, ugotować na półmiękko.
Marchew, por, seler i ziemniaki oczyścić, rozdrobnić, wędzony boczek pokroić w kostkę.
Warzywa przesmażyć z pokrojonym, wędzonym boczkiem.
W rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę.
Dodać warzywa z boczkiem, poddusić i zalać gorącym bulionem.
Dodać fasolę, fasolkę szparagową i poszatkowaną kapustę.
Gotować 15 minut. Dodać ryż, gotować jeszcze 15 minut.
Dodać ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i natkę.
Przyprawić, zagotować.

Podawać:

Posypane startym serem, z chlebem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie