Zupy: Kurkowa z masłem orzechowym

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3 szklanki gorącego bulionu drobiowego
  • 3-4 plasterki wędzonej szynki
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • ¼ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 2-3 łyżki potłuczonych nie za drobno orzeszków ziemnych
  • grzanki z pszennego pieczywa

Przyrządzenie:

Kurki udusić z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju.
Doprawić solą i pieprzem.
Podlać odrobiną bulionu, dodać pokrojoną w paski szynkę, a po kilku minutach masło orzechowe.
Rozprowadzić kolejną porcją bulionu, dodać pozostałe przyprawy i powoli wlewać resztę płynu.

Podawać:

Posypaną orzeszkami ziemnymi, z grzankami z pszennego pieczywa.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie