Zupy: Krupnik wyśmienity

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 250 g cielęciny lub mięsa z kurczaka
  • 100 g kaszy
  • 400 g młodych ziemniaków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • sól
  • pieprz
  • nać pietruszki

Przyrządzenie:

Mięso opłukać, zalać 1,5 litra zimnej wody, gotować do miękkości (cielęcinę ok. 45 minut, kurczaka krócej).
Włożyć obrane i opłukane warzywa, gdy będą miękkie, wywar przecedzić, odlać 0,5 litra, ugotować w nim kaszę.
Kaszę połączyć z pozostałym wywarem, włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 15-20 minut.
Dodać pokrojone warzywa i mięso, doprowadzić do wrzenia, zestawić, przyprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Na talerzach, posypane posiekaną natką pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie