Zupy: Krem ze szparagów

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • ½ porcji rosołowej z kury lub kurczaka
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • koperek

Przyrządzenie:

Ugotować około 1 litra rosołu z warzywami.
Wywar przecedzić, ostudzić.
Szparagi oczyścić, usunąć końce, odciąć główki.
Łodygi pokroić na kawałki, zalać wodą.
Dodać sól i cukier, gotować przez około 10 minut.
Dorzucić główki i jeszcze gotować, aż szparagi będą miękkie, odcedzić.
Kilka główek zostawić do ozdoby resztę warzyw zmiksować z rosołem, przetrzeć przez sito.
Zagotować, przyprawić, zaprawić śmietaną i mąką.

Podawać:

Posypane koperkiem, ozdobione główkami szparagów i śmietaną.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie