Zupy: Krem z marchewek

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 1 ząbek czosnku
  • tarta gałka muszkatołowa
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 700 g marchwi
  • 4 kromki chleba tostowego

Przyrządzenie:

Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki, kilka plasterków marchewki odłożyć do dekoracji.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Łyżkę masła rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę.
Dodać marchew, krótko podsmażyć, zalać bulionem, gotować przez 20 minut.
Całość zmiksować, zaciągnąć śmietaną, doprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Tosty pokroić w kostkę.
Drugą łyżkę masła rozgrzać na patelni, wrzucić kostkę z tostów, usmażyć grzanki.
Przełożyć je do zupy.

Podawać:

Na talerzykach, ozdobione plasterkami marchewki i listkami rzeżuchy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie