Zupy: Krem rosołowy po rzymsku

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • ½ kurczaka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ bulwy selera
  • 2-3 cebule
  • 4 łyżki ryżu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przyrządzenie:

Kurczaka opłukać, zalać zimną wodą, gotować pod przykryciem pół godziny.
Pokroić warzywa, przekroić na pół jedną cebulę.
Warzywa włożyć do wywaru, obgotować, odcedzić.
Drugą cebulę posiekać, usmażyć na maśle, zalać mlekiem, ugotować, przetrzeć.
Ryż ugotować w wywarze, dodać cebulę, jeszcze pogotować,
wymieszać z żółtkami i natką, przyprawić.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie