Zupy: Kartoflanka

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 szklanek bulionu z kostki
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucić doń ziemniaki, gotować 20 minut.
Czosnek obrać, drobno posiekać lub zmiażdżyć i dodać do zupy.
Masło rozetrzeć z mąką, połączyć z zupą i zagotować.
Wlać śmietanę, przyprawić miętą i solą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie