Składniki:
Przyrządzenie:
Do bulionu warzywnego wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę i liście laurowe.
W oddzielnym garnku, w okolo ½ litra wody, przegotować kiszoną kapustę przez około 30 minut na małym ogniu.
Umyć i pokroić w plasterki pieczarki, na patelni rozgrzać masło i poddusić pieczarki.
Kiedy ziemniaki zmiękną, wrzucić do garnka obgotowaną i odcedzoną z soku i wody kapustę.
Gotować przez kolejne 20 minut, następnie wrzucić pieczarki z patelni.
Ugotować parówki sojowe.
Przygotować zasmażkę: wlać na patelnię 2 łyżki oleju, następnie wsypać 1 łyżkę mąki.
Wymieszac mąkę i oliwę na patelni tak, aby nie było grudek oraz aby zasmażka nabrała złocistego koloru.
Do zupy dodać zasmażkę i ugotowane, pokrojone w plasterki parówki.
Gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 10–15 minut.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać:
Z pieczywem.