Zupy: Kapuśniak

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 900 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 sojowe parówki
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki

Przyrządzenie:

Do bulionu warzywnego wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę i liście laurowe.
W oddzielnym garnku, w okolo ½ litra wody, przegotować kiszoną kapustę przez około 30 minut na małym ogniu.
Umyć i pokroić w plasterki pieczarki, na patelni rozgrzać masło i poddusić pieczarki.
Kiedy ziemniaki zmiękną, wrzucić do garnka obgotowaną i odcedzoną z soku i wody kapustę.
Gotować przez kolejne 20 minut, następnie wrzucić pieczarki z patelni.
Ugotować parówki sojowe.
Przygotować zasmażkę: wlać na patelnię 2 łyżki oleju, następnie wsypać 1 łyżkę mąki.
Wymieszac mąkę i oliwę na patelni tak, aby nie było grudek oraz aby zasmażka nabrała złocistego koloru.
Do zupy dodać zasmażkę i ugotowane, pokrojone w plasterki parówki.
Gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 10–15 minut.
Doprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Z pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie