Zupy: Imbirowa

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • 420 g osączonej ciecierzycy z puszki
  • 2 szklanki młodych liści szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • posiekaną łodygę selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • szczypta szafranu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • cząstki cytryny

Przyrządzenie:

Seler i czosnek dusić na rozgrzanej oliwie około 5 minut.
Wsypać przyprawy, poddusić jeszcze przez minutę.
Dodać bulion, ciecierzycę i pomidory z sokiem, zagotować,
dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Wsypać szpinak i dusić jeszcze przez chwilę.

Podawać:

Z cząstkami cytryny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie