Zupy: Harira

Krzysztof Jagielski
04.11.2015

Składniki:

  • 200 g suszonego grochu (zalać na noc zimną wodą)
  • 60 ml oliwy
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku (3 posiekane i 2 całe)
  • 1 łyżka kminku
  • ½ łyżki mielonego imbiru
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 100g soczewicy z puszki (lub suszonej)
  • 1 litr wody
  • 1 kostka rosołowa
  • pęczek kolendry
  • pęczek piertuszki
  • ½ łyżki tabasco
  • sól
  • pieprz
  • sok z pół cytryny
  • placki tortillas do pogryzania

Przyrządzenie:

Usmażyć cebulę na oliwie, minimum 15 minut, aż będzie brązowa.
Dodać posiekany czosnek, kminek, imbir oraz 3 posiekane pomidory.
Smażyć dalsze 5 minut.
Przełożyć do garnka, dodać namoczony wcześniej groch, soczewicę, 2 całe ząbki czosnku, kostkę rosołową,
zalać wodą i gotować aż groch będzie miękki, czyli 1- 1,5 godz.
Można dolać więcej wody, ale zupa ma być gęsta.
Bezpośrednio przed podaniem dodać pozostałe posiekane pomidory, piertuszkę i kolendrę.
Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz tabasco.
Polać oliwą, nie więcej niż 2 łyżki.

Podawać:

Z podgrzanymi plackami tortillas, zwiniętymi i ułożonymi na talerzyku obok.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie