Zupy: Gulaszowa

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • 1 kilogram schabu wieprzowego
  • 3 łyżki smalcu
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 4 pomidory
  • 3 upieczone papryki
  • 4 ziemniaki
  • kminek
  • sól
  • wywar mięsno-warzywny
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 litr wody
  • 1 jajko
  • mąka

Przyrządzenie:

Schab pokroić w kostkę, posypać 3 łyżkami słodkiej papryki,
6 ząbkami czosnku roztartymi z odrobiną soli i kminkiem.
Mięso wstawić na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu i wrzucić dwie duże pokrojone w piórka cebule.
Dodać mięso, obsmażyć.
Kiedy mięso zacznie lekko puszczać sok zasypać je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki.
Gotować, uzupełniając wywarem mięsno-warzywnym, dadać pokrojone w ćwiartki pomidory.
Pieczoną paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię.
Dodać ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy wszystko będzie miękkie, dodać zacierki z jajka i mąki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie