Zupy: Grzybowa z kolendrą i gałką muszkatołową

Antoni Kwapisz
04.11.2015

Składniki:

  • 300 g wołowiny z kością
  • 5-6 płaskich łyżek kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 1 listek laurowy
  • ¼ łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 duża cebula
  • 600 g mieszanych grzybów leśnych
  • 1 kromka dobrego razowego chleba
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Przyrządzenie:

Mięso gotować do miękkości, sukcesywnie odszumowując.
Dodać kaszę jaglaną, marchewkę pokrojoną w talarki, liść laurowy, nasiona kolendry, łodygę selera naciowego.
Posilić, gotować, aż kasza i warzywa zmiękną.
Na maśle z olejem zeszklić posiekaną cebulę, dodać grzyby pokrojone w duże kawałki, posolić.
Dusić przez 15-20 minut (dolewając kilka łyżek wody).
Chleb rozkruszyć, wymieszać z kilkoma łyżkami mięsnego wywaru, a gdy się rozpulchni, dodać do reszty zupy.
Dorzucić grzyby z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawać:

Posypaną świeżą kolendrą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie