Zupy: Grzybowa tradycyjna

Antoni Kwapisz
04.11.2015

kładniki:

  • 600 g grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 5 szklanek gorącego bulionu wołowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
  • ugotowany w osolonej wodzie makaron kokardki
  • natka pietruszki

Przyrządzenie:

Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć.
Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do większego rondla z grubym dnem.
Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok.
Dodać masło oraz cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
Wlać bulion i gotować przez około 10-15 minut na małym ogniu.
Ubić śmietanę z sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą.
Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.

Podawać:

Z makaronem, posypać natką pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie