Zupy: Grzybowa po polsku

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • śmietana
  • natka pietruszki

Przyrządzenie:

Dokładnie opłukane grzyby zalać 1,5 l wody, moczyć, aż zmiękną, gotować 30 minut.
Dodać do wywaru cebulę przesmażoną na maśle i umyte, posiekane warzywa.
Gotować 30  minut, wywar przecedzić, dodać pokrojone grzyby, przyprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Rozlane na talerze, każdy z łyżką śmietany na wierzchu, ozdobione listkami pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie