Składniki:
Przyrządzenie:
Wieczorem dnia poprzedzającego przygotowywanie zupy opłukać grzyby pod bieżącą, chłodną wodą,
włożyć do garnuszka, zalać zimną wodą w takiej ilości aby tylko przykryć grzyby i odstawić na noc.
Grzyby wyjąć na sitko, odsączyć, wodę z grzybów zachować.
Na suchą patelnię włożyć grzyby i chwilę podgrzać, odparowując resztę wody.
Wlać olej na patelnię i zacząć smażyć grzyby, za chwilę dodać cebulę.
Smażyć przez około 4-5 minut, lekko tylko rumieniąc grzyby,
w połowie smażenia dodać masło, posolić. Zdjąć z ognia i odstawić.
Średni garnek zapełnić do połowy wodą, posolić (około 1 łyżeczki soli) i zagotować.
Dodać pietruszkę oraz marchewkę i gotować przez 4 minuty.
Dodać ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, tymianek, ziele angielskie i listek laurowy.
Gotować do miękkości warzyw.
W połowie gotowania warzyw dodać wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby.
Zdjąć z ognia i doprawić solą oraz pieprzem.
Jeśli zabielamy zupę śmietaną - rozprowadzić ją z kilkoma łyżkami zupy,
następnie całość wlać do zupy i wymieszać.
Nie zagotowywać.