Zupy: Grochówka

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 600 g łuskanego grochu
  • 400 g wędzonego boczku
  • 400 g kiełbasy
  • 400 g wieprzowiny
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • sólpieprz
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 l wywaru mięsnego

Przyrządzenie:

Groch przebrać, dokładnie opłukać, namoczyć, zalać wywarem, ugotować na półmiękko.
Ziemniaki, włoszczyznę i pomidory pokroić, dodać do grochu pod koniec gotowania.
Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i wieprzowinę.
Cebulę posiekać, boczek pokroić, stopić, dodać cebulę, podsmażyć, zrumienić z mąką.
Połączyć z zupą, pokrojoną i zrumienioną kiełbasą, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.

Podawać:

Posypane majerankiem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie