Zupy: Grochowa zupa krem

Jerzy Biernacki
04.11.2015

Składniki:

  • 125 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę marchewki
  • 3 łodygi pokrojonego w kostkę selera naciowego
  • ½ średniej cebuli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 i ½ szklanki grochu
  • 4-5 szklanek bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka wody
  • sól morska
  • pieprz

Przyrządzenie:

Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni i odłożyć.
Do garnka wrzucić marchew, seler, cebulę, czosnek i rozmaryn,
gotować przez 3-5 minut, aż warzywa będą lekko miękkie.
Wrzucić groch, wymieszać. Wlać bulion z kurczaka i wodę.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień
i gotować na wolnym ogniu przez 60-90 minut lub do momentu gdy groch będzie miękki.
Zmiksować zupę blenderem.

Podawać:

W wazie, posypane smażonym boczkiem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie