Zupy: Flaki z boczniaka

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • 250-300 g boczniaków, najlepiej dużych
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • oliwa
  • sól
  • natka pietruszki

Przyrządzenie:

Cebulę i białą część pora pokroić na cienkie talarki i usmażyć na małej ilości oliwy.
Boczniaki pokroić w dość cienkie paski.
Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z grubymi otworami.
Zagotować 1 litr wody, wrzucić starte warzywa, chwilę gotować.
Do smażącej się cebuli i pora wrzucić paski boczniaka, i smażyć kilka minut,
następnie dorzucić do gotujących się warzyw.
Wymieszać i gotować na małym ogniu.
Dodać kilka łyżek sosu sojowego, pieprz, zgnieciony lub drobno posiekany ząbek czosnku,
sól, majeranek i startą gałkę muszkatołową.

Podawać:

Posypane natką pietruszki.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie